Teatteri Toivon ”MIES2017” ja sukupuoli-identiteetti

Teatteri Toivon moniääninen ”MIES2017” (ensi-ilta 30.9.2017) perustuu  miesten haastatteluihin ja kyselyihin siitä, mikä ja millainen on nykymiehen sukupuoli-identiteetti. Lavalla nähdään yhdeksän miestä, jotka esittävät näkemyksiä siitä, mikä mies on ja mikä miehelle sopii, mikä ei. Esitykset jatkuvat 16.12.2017 saakka.

Punaista mattoa Teatteri Toivoon
Pitkin punaista mattoa Teatteri Toivon uusiin tiloihin Hämeentie 103:een

Teatteri Toivo erottautuu myönteisesti pääkaupunkiseudun lukuisista teattereista. Hieman mutkan takana oleva loft-teatteri kerran löydyttyään houkuttelee oletettavasti uudestaan – myös yleisöä, joka vierastaa perinteisen fiiniä teatterilaitosta. Teatteri Toivo on toisenlainen: kahvi- ja teetarjoilut ennen esitystä ja jutustelut esityksen jälkeen näyttelijöiden kanssa luovat keskustelevaa, tervetulleeksi toivottavaa ja rentoa tunnelmaa.

Esitys voi tavoittaessaan vapauttaa henkisistä kuormista ja rohkaista olemaan oma, arvokas ja ainutlaatuinen itsensä.

Teatteri Toivon lämpiö vie ajatukset pois nyky-Helsingistä
Teatteri Toivon lämpiössä unohtaa, että on Helsingissä.

Ohjaaja Sara Salmenmäen esityksen käsikirjoitustapa on virkistävän erilainen: kyselyistä ja haastatteluista rakentuu ehjä kokonaisuus. ”MIES2017” esittelee katsojilleen Teron (Aapo Kosonen), Jessen (Antti Laine), Erkan (Jari Kykkänen), Juliuksen (Joni Sakasho), Akun (Juhana Stolt), Miron (Mika Rontti), Samin (Miran Jumah), Jarnon (Pyry Penttinen) ja Eliaksen (Tommi Kosonen), jotka keskustelevat siitä, millaisia odotuksia miehiin 2010-luvun Suomessa kohdistetaan, mikä miehen rooli on, mitä mies saa tehdä ja miten käyttäytyä. Esityksessä myös lauletaan: miltä kuulostaakaan Kaija Koon ”Vapaa” (albumilta ”Irti”, 2010) miehen äänellä?

”MIES2017” sopii kaikille, joiden on vaikea toteuttaa todellista itseään

Salmenmäen ohjaama näytelmä haastaa kyseenalaistamaan käsityksiä mieheydestä ja maskuliinisuudesta ja osoittaa, että on ”ihan okei” olla mies omalla tavallaan. Kunpa tällaisista asioista ei tarvitsisi tehdä edes teatteria. Toisaalta esitys voi tavoittaessaan vapauttaa henkisistä kuormista ja rohkaista olemaan oma, arvokas ja ainutlaatuinen itsensä.

Esitys sopii erityisesti niille, joille toisen sukupuoli-identiteetin selvittäminen on tärkeää ja joita määrittelemisen vaikeudet häiritsevät.

"MIES2017"-lavasteissa näkyy näytelmän aihe, miehen sukupuoli-identiteetti
Niina Markkasen lavastama ”MIES2017”-esitys ohjaa yksinkertaisuudessaan kiinnittämään huomion dialogiin. Sinivalkoisuus liittää teoksen osaksi Suomi 100 -juhlavuotta.

Sopivaista, ankeaa, kapeaa ja yksioikoista lokeroa ei tarvitse itselle tai kenellekään löytää.

Salmenmäen esitys sopii parhaiten sukupuoli-identiteettiänsä pohtivalle ja ennakko-odotuksien ja stereotypioiden vuoksi päätään raapivalle katsojalle, jonka on vaikea toteuttaa todellista itseään. Koska emme voi kuitenkaan määritellä toisten ajatuksia, on paras käyttää energia johonkin itsensä rajoittamista järjellisempään.

Toivon, että esityksen näkevät ne, joiden mielestä toisen sukupuoli-identiteetin selvittäminen on tärkeää ja joita määrittelemisen vaikeudet häiritsevät. Sopivaista, ankeaa, kapeaa ja yksioikoista lokeroa ei tarvitse itselle tai kenellekään löytää. On siis lupa lopettaa ja antaa olla, päästää irti – olla vapaa, kuten Kaija Koo -hitissä.

Erityisen vaikutuksen ”MIES2017”-esityksessä tekee stereotypioita rikkova Mika Rontin näyttelemä Sami, jonka prince- ja michaeljacksonmainen olemus kiehtoo alusta loppuun. Myös porukan sympaattista romantikko Miroa näyttelevä Miran Jumah valaa uskoa siihen, että näemme kauneuden ympärillämme.

Suosituslinkit

Teatteri Toivo
MIES2017-esitys

Kommentoi