Maikka

Tervetuloa Maikka mintissä -blogiini!

Olen FL Juha-Matti Tammela, suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja, oppikirjailija, sanoittaja ja elokuvakasvattaja. Olen unelmatyössäni ja opettanut suomea ja kirjallisuutta toistakymmentä vuotta Maunulan yhteiskoulussa ja Helsingin matematiikkalukiossa.

Valtaosan urastani olen työskennellyt lukiossa. Ohjaan myös opiskelijakuntaa. Käsikirjoitan Sanoma Pron lukion opetussuunnitelmaan 2021 julkaistavan ”Loisto”-sarjan vuorovaikutusosuuksia, ja sitä ennen tein ”Jukola – Lukion suomen kieli ja kirjallisuus” -oppikirjoja. Laadin myös elokuvakasvatuksen oppimateriaaleja Koulukinolle, ja teen itseäni inspiroivia kirjoittamis-, esiintymis- ja oppimisjuttuja – tilauksesta ja tilauksetta.

Kokemusta on monipuolisesti kouluarjesta: luokan- ja ryhmänohjaus, tukioppilastoiminta, johtoryhmätyöskentely, leirikoulut, kansainväliset projektit, peruskoulun aineenopetus, kerhot, suomi toisena kielenä, kymppiluokat, tieto- ja viestintätekniikan kollegatutorointi ja esimerkiksi Helsingin kulttuurikeskuksen monialaisten kulttuurikurssien vetäminen. Vaihtelevat tehtävät rikastuttavat, kehittävät ja usein myös virkistävät.

Kouluttaudun mielelläni, sillä siten tulee täydennettyä näkökulmia. Viime vuosina olen opiskellut muuten vain ainedidaktiikkaa, erityispedagogiikkaa ja opetushallintoa. Juoksen, käyn aktiivisesti teatterissa ja elokuvissa, ja luen erityisesti alani tietokirjallisuutta.

Arvostan ja hyödynnän suomalaisen opettajan autonomiaa. Oman tyylin säilyttäminen on tärkeää: työmäärän on oltava sellainen, että jaksaa katsoa kauas ja tehdä työnsä juuri siten, kuin haluaa. Tartun siihen, mihin uskon ja mikä resonoi myönteisesti.

Parasta työssäni ovat nuoret. Jokainen – myös opettaja – lähtee omasta sijainnistaan. Siksi etäisyydet samaankin päämäärään, olipa kyse oppimisesta, rohkeudesta, itsensä toteuttamisesta tai löytämisestä, vaihtelevat.

On ilo itse määritellä, mihin osallistuu. Pysähtyminen voi olla askel eteenpäin.

Suosituslinkkejä
Maunulan yhteiskoulu ja Helsingin matematiikkalukio
Sanoma Pro
Koulukino ry