”Miami” osoittaa nähdyksi tulemisen tarpeemme

Zaida Bergrothin kolmas elokuva ”Miami” (ensi-ilta 4.8.2017) jatkaa ohjaajalle tuttua sisarussuhdetematiikkaa. Ensivaikutelmaltaan kepeän ”Miamin” valokeilassa on Suomen kapakoita kiertävä show-tanssija Angela, joka haaveilee pääsystä glamourin hohteiseen Miamiin. Hän kohtaa vuosien jälkeen yökerhokeikalla siskonsa Annan. Kummankaan elämä ei palaa entiselleen.

 

Arki ja säästäminen eivät ole Angelan juttu.

Päähenkilön roolissa nähdään Krista Kosonen, jonka näyttelemän isosisko Angelan koti on rikki: äiti on epävakaa, isä on löytänyt uuden kumppanin, jonka kanssa on saanut Annan (Sonja Kuittinen). Angela suljetaan tanssityönsä vuoksi uskonnollisen yhteisönsä ulkopuolelle. Hänellä on huostaan otettu tytär Dodo (Pinja Kivilahti). Angela on lainannut rahaa pimeiden bisnesten Mertsiltä (Kristian SmedsAmazing Angelsin perustamiseen ja on vaikeuksissa riitauduttuaan tanssiryhmänsä kanssa ja yrittäessään maksaa korkoa kasvaneen velkansa yksin. Angela hakee turvaa rukouksista. Se on ainoa järjestelmällinen teko, jolla hän pyrkii selviämään. Arki ja säästäminen eivät ole Angelan juttu.

Krista Kosonen show-tanssija Angelana
Krista Kosonen näyttelee elokuvan päähenkilöä, show-tanssiryhmä Amazing Angelsin Angelaa. Kuva: Sami Kuokkanen, Helsinki-Filmi.

Ennen kuin Anna huomaakaan, Angelan sotkuista on tullut myös hänen sotkujaan.

Pikkusisko Anna asuu yksin omakotitalossa, jonka peri sairauteen kuolleelta isältään. Anna ihailee siskoaan, hakee hyväksyntää ja jättää työnsä kahvilassa Angelan pyytäessä mukaan tanssikeikalle.

Toivottamassa takaisinmaksuaikataulussa ja paineen alla Angela ja Anna kuvaavat poliitikkoja ja julkisuuden henkilöitä salaa keikkojensa jatkoilla. Tämän jälkeen he kiristävät rahaa uhkaamalla julkaista kuvat. Ennen kuin Anna huomaakaan, Angelan sotkuista on tullut myös hänen sotkujaan.

Pikkusisko Anna nousee isosiskonsa varjosta ”Miamin” edetessä. Kuva: Juliana Harkki, Helsinki-filmi

Monitasoinen ”Miami” kestää useita katselukertoja

Bergrothin elokuva on draamaa, joka yhdistelee road movien ja trillerin elementtejä. Se on naistenelokuva, joka kertoo myös miehistä. ”Miami” ohjaa pohtimaan vastuuta ja mielikuvien ja todellisuuden välisiä ristiriitoja: haaveet ja mielikuvat auttavat mutta voivat koitua tuhoksi todellisuuden unohtuessa. ”Miamissa” käsitellään kipeitä perhesuhteita, mustasukkaisuutta, läheisten merkitystä ja kysymystä siitä, onko kohtalomme ennalta sinetöity.

Ohjaaja Zaida Bergrothin ”Miami” uudistaa käsitystämme kotimaisesta elokuvasta.

Bergroth uudistaa käsitystämme kotimaisesta elokuvasta. ”Miami” on elokuva nähdyksi ja hyväksytyksi tulemisen tarpeesta. Se on elokuva uskosta itseen, unelmiin ja Jumalaan. Teos nostaa esille ajankohtaiset kysymykset yksityisyydensuojasta, tekijänoikeuksista, politiikan tilasta ja moraalivalinnoista.  Ohjaaja-käsikirjoittaja Bergroth on haastattelussaan todennut, että ”Miamissa” pohditaan sitä, kuinka rakastaa valovoimaista ja voimauttavaa, mutta samalla vastuutonta ja vaarallista ihmistä. Vastaus ei arvatenkaan ole yksiselitteinen.

"Miami"-elokuvajuliste

Suosituslinkkejä
Koulukinon ”Miami”-tehtävät sopivat keskusteluvirikkeiksi
Elokuvan perustiedot ja esim. roolitus Internet Movie Database

 

 

Kommentoi